10 juni 2005: Maidentrip

Vrijdag 10 juni 2005

Start: 2447      eind 2450, gevaren van 14.30 – 17.30.

Weer: bewolkt, af en toe een zonnetje, wind uit noorden, circa 3 bft.

Blije schipperSchoonpa vaart

Eindelijk! Eind mei al gekocht en dan duurt het naar je gevoel nog veel te lang maar nu is het dan eindelijk zover. De maidentrip zoals dat heet: de eerste vaartocht als eigenaar! De eerste vaartocht gaat van de verkoophaven van http://www.proaqua.nl in Meppel  (inmiddels failliet helaas) naar de thuishaven in Zwolle bij het Zwols watersportcentrum. Volgens de pas aangeschafte kaart een tocht van ongeveer 25 km. Nog wat onwennig vaar ik samen met schoonpa rond 14.30 uit de verkoophaven weg, na de dieseltank helemaal gevuld te hebben en ook de watertank afgevuld te hebben. Gelukkig: de brug gaat vrijwel direct voor ons open, dus hoeven we niet direct aan te leggen. Ook de tweede brug gaat direct open zodat we onze vaarweg op het Meppelerdiep kunnen vervolgen. Even gespeeld met het toerental: tussen 1.500 en 2.000 toeren en ook even op volle toeren gedraaid. 1.500 toeren blijkt een goed toerental: de watertemperatuur blijft onder de 80 graden en het log geeft rond 5-6 knopen aan (zo’n 11 km per uur). Dat log heeft trouwens kuren want de snelheid schommelt nogal maar ‘trilt’ gemiddeld rond de 6. Hier moet ik nog maar eens naar kijken: misschien is de kabel niet helemaal goed.

Oliedruk

Trouwens nog iets: de oliedruk is bij afvaart zo rond de 3 en later iets boven de 2,5. Wat is eigenlijk normaal voor een Peugeot DTP 50? Is dit te hoog of normaal? De motor ronkt in ieder geval als een zonnetje en wat onwennig controleer ik (te) regelmatig de wierpot en de natte uitlaat.

Tussendoor probeer ik nog even een noodstop uit: de boot ligt vrij snel stil en ik merk niet zo heel veel van het wieleffect. Alleen bij achteruitvaren voel je er wat van maar ook dan is, door de open skeg boven de schroef het effect aanvaardbaar. Nadat we op het zwarte water zijn draai ik de boot, na stil te zijn gaan liggen vrijwel om zijn as heen: langzaam begin ik hem wat beter te leren kennen.

Krappe ligplek maar wel onder een afdak!

Voor we het weten varen we onder de Mastenbroekerbrug door in Zwolle en vrij plots doemt een kleine opening aan de bakboordoever op: is dat de ingang van ‘mijn’ haven? Inderdaad dat moet de haven zijn en ik vaar naar binnen en tuf heel zachtjes naar mijn box in het afdak annex botenhuis. Oef, dat wordt moeilijk: ik moet een bocht van 180 graden maken en een box invaren die ongeveer 3,20 meter breed is bij de ingang (de boot is 3,10 meter!). Met wat passen en meten en oké een klein bumpje tegen de stuurboord paal van de box lig ik er vrij recht voor en druk hem naar binnen. Dat lijkt niet te lukken want er hangen twee autobanden tegen de palen aan waardoor de doorvaarbreedte minder dan 3 meter is. Met wat extra gas geven schuif ik de banden opzij en leg ik hem uiteindelijk toch nog keurig in de box. Pfoeh: dat viel eigenlijk wel mee, zal wel beginnersgeluk zijn. Wel is het aanleggen lastig: geen bolders of andere aanlegmogelijkheden. Nou is er geen wind of stroming maar je wil je boot toch wel aan een lijntje leggen. Dan maar om de palen zelf heen. En dan volgt de beloning: na 3 uur varen ben ik zonder schade (!) in de box aanbeland en heb ik wel een biertje verdiend. Helaas geen koud biertje: de koelkast doet niet echt zijn werk! Dat moet anders kunnen en ga ik nog nakijken!

 

Volgende vaarpagina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.