12 juni 2005: de eerste Familievaardag

Zondag 12 juni 2005

Start 2450 eind 2453, Gevaren van 10.30 – 15.30

Weer: dreigende luchten met slechts af en toe een drup regen, wind uit zuidwesten, kracht 3 bft.

En waarom hebben wij een boot gekocht? Juist, om dagen, weekendjes en vakanties te gaan varen! Maar liefst wel met de complete familie, en in ons geval betekent dat: twee volwassenen, drie kinderen van 4, 3 en 0 (10 maanden) en natuurlijk de hond, onze Engelse Bulldog Boris!. Alleen al wat je mee moet nemen voor een vaardag, laat staan een weekend! Maar goed dat heb je sowieso met kleine kinderen.

 

We vertrekken om 10.30 na alles aan boord gehesen te hebben en zelfs de onwillige hond aan boord getild te hebben. De checklist voor vertrek afgewerkt, wat nog wel onwennig is, zo vergeet ik de massaschakelaar en verbaas me er dus eerst over dat een van de accu’s geen sjoege geeft! De kinderen vermaken zich opperbest en mogen om en om even meesturen (wat wel een whisky-koers tot gevolg heeft). De jongste wordt na zijn fruithap in de achterkajuit gelegd. Da’s even spannend: zou hij willen slapen hier? Gelukkig doet de monotone dieseltoon zijn werk: binnen 10 minuten slaapt hij als een roosje! De kinderen vermaken zich met mama in de kajuit prima, dus alle bedachte rampscenario’s ten spijt gaat het best goed.


Even over het wegvaren: eerst achteruit en dan langzaam een klapje vooruit met het roer vol naar bakboord. Dan weer naar achteren zonder roerwijziging en zo lukt het me zonder wat te raken om weg te varen. Wederom: poe! Want de ruimte tussen de schiphuizen is niet royaal: ongeveer 10 meter. En de Pok-Pok is 8,5 meter!


’s Middags leggen we nog even aan langs de Vecht, of liever gezegd we ankeren bij gebrek aan een goede oever. Wel jammer dat de ankerlijn vreselijk kort blijkt te zijn. Snel een langere halen dus! Ik wil toch wel minimaal 20 meter hebben. De landvasten zijn overigens ook aan de korte kant, maar voor nu volstaat dat nog wel. We lunchen lekker aan boord en na het eten plaatsen we met z’n allen officieel een paar vlaggetjes aan het mastje. Dat ziet er al een stuk vrolijker uit!

De jongens dansen even lekker op het kajuitdak samen met papa en daarna varen we zo zachtjes aan weer terug. Onze jongste leggen we weer even in de achterkajuit en hij slaapt wederom snel in. Om hem nog even lekker te laten slapen varen we in Zwolle aangekomen door richting de sluis aan het einde van het Zwartewater. Onderweg wordt me nog gevraagd langzamer te varen in verband met een roeiwedstrijd meen ik toegeroepen te hebben gekregen vanaf de wal. En inderdaad zien we even later uit de richting van de grachten een stapeltje skiffs aankomen. Leuk gezicht. Als afsluiting gaat het aanleggen in onze haven wederom goed.

Vorige vaarpagina volgende vaarpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.