26 juni 2005 zonnig vaardagje

Start 2453       eind 2457

Gevaren van 10.00 – 15.30 uur

Weer: heerlijk: 24 graden en een lekker verkoelend briesje.

Eindelijk weer een dagje varen. Nu de boot van binnen wat schoner is en we meer kommaliewant (= keukenspul) en andere eigen spullen aan hebben kunnen we wat meer spreken van ONZE boot! Al die spullen heeft papa met vaderdag gekregen.

 

Heerlijk gevaren met het hele gezin. Zelfs onze oppas die de avond ervoor is blijven slapen is mee geweest! We hebben gevaren van Zwolle naar Zwartsluis en weer terug. Met een koel briesje en een lekker zonnetje leek het net of we op vakantie waren.

IMG_4652 IMG_4653

En dan de smet op deze lekkere dag: de havenmeester, of liever gezegd de havenchagrijn van de haven aan het Zwarte Water in Zwartsluis. We zien aan een lange steiger nog een plek (wat schrijf ik: er is plek zat) en ik besluit even aan te leggen en me dan te melden bij het bord: hier melden. Even aanleggen op de kop van de steiger trekt mij niet echt: lastig aanleggen en met een nog redelijk onervaren bemanning besluit ik aan de steiger aan te leggen. Zo gezegd zo gedaan. Ik concentreer me op de boot en directe omgeving en zorg dat de boot netjes aan de steiger komt te liggen, ondertussen de kinderen wat toesprekend want ze willen al te snel weer naar de stuurhut. Dat lukt eigenlijk best goed. Als ik lig hoor ik in de verte wat donker geschreeuw. Vanaf een soort toren die je ook op luchthavens ziet staat een man woest te gebaren naar het bord ‘hier melden’ Ik twijfel of hij mij bedoeld, er komt namelijk nog een boot binnenvaren en er staan nog wat mensen op een andere steiger. Als ik vragend op mezelf wijs wordt mij erg duidelijk gemaakt dat het om mij gaat. Ik loop naar de meldsteiger en zie een intercom hangen. Ik druk op de knop en vrijwel direct komt het ding tot leven. Voor ik goed en wel kan zeggen wat de bedoeling is (goedemorgen, zou ik voor een uurtje kunnen liggen, daarna maak ik weer plaats..) krijg ik een tirade over me heen dat hij me al drie keer heeft geroepen en dat ik uit mijn doppen moet kijken en dat ik als een asociaal aan de steiger lig (hoezo? Plek zat!). Voorts meldt hij dat ik alleen maar kan overnachten. Als ik vraag of er elders nog plekken zijn om een uurtje te liggen brom hij alleen: zoek dat maar zelf uit in het dorp). Wat een vriendelijkheid die man zeg, ik voel me echt welkom in het dorp. Ik bedank hem cynisch voor de gastvrijheid en we gaan maar weer. Nee deze haven maakt op mij geen vriendelijke indruk en ik weet nu al dat ik deze haven ga mijden als het enigszins kan!

Oh ja, weer iets voor in het onderhoudslogboek: de oudste van de kinders heeft in zijn enthousiasme geprobeerd om de toilet door te spoelen en nu weigert de pomp water op te pompen: hij pompt alleen nog maar af…. Mhhh maar eens openhalen en kijken naar de schade…… Hopelijk is hij nog te repareren: het is namelijk al een ouwetje.

Op de terugweg komen we door een snelvaargebied in het Zwarte water en jawel hoor: een motorjacht (Duitse vlag…) van een meter of 12 komt in speedbootstand langs gevaren met, tuurlijk een partij boeg- en hekgolf bij zich van zo ongeveer een meter. Gelukkig blijft alles in de boot overeind staan. Wel gaat de stuurstoel even neigen naar omvallen maar het blijft gelukkig bij neigen.

En het aanleggen weer terug in de haven: geweldig: in een keer, ik krijg er nog wel eens handigheid in!

 

Vorige vaar pagina volgende vaarpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.