Eind november 2005: winterklaar maken

Met ons eerste vaarseizoen 2005 al weer achter ons en een weersverwachting die vorst weet te melden besluit ik om de boot winterklaar te gaan maken. De Pok-Pok ligt in het water in een botenhuis en blijft daar de hele winter liggen, in het water. Wat ik allemaal doe om het zaakje vorstvrij te houden? Lees maar

 

Klaarmaken voor koude tijden...
Klaarmaken voor koude tijden…

  1. Legen watertank en doorblazen (vanuit de keukenkraan) van de waterleiding. Tevens verwijder ik het waterfilter en vul de gootsteenafvoer en afsluiter met koelvloeistof, waarna ik de kogelkraan van de afvoer sluit.
  2. De toilet: leegpompen, vullen met koelvloeistof en dit deels naar buiten laten lopen. Daarna de kogelafsluiter dicht. Vervolgens de toevoerslang van de pomp los nemen, na eerst de kogelkraan dichtgedraaid te hebben: de inlaat zit immers onder water en ik vergeet dat in eerste instantie …. De toevoerslang vol laten lopen met koelvloeistof, daarna de kogelkraan even open totdat de vloeistof goeddeels is vermengd met buitenwater en de zaak weer dichtzetten.
  3. Gasfles dichtzetten en alle gaskranen eveneens dicht. Koelkast op een kier (dat heb ik eigenlijk altijd als de boot in de haven ligt.
  4. Kussens en gordijnen mee naar huis nemen tegen het vocht.
  5. Accu op de druppellader (maar dat zit hij altijd als we in de box liggen)
  6. Motor: warm laten draaien en olie en oliefilter vervangen. voor de winter gebruik ik wat goedkopere olie die ik in het voorjaar een paar uur gebruik om daarna te vervangen door betere olie.
  7. Motor: afsluiter van de koelwatertoevoer dicht, vervolgens de wierpot openen en terwijl de motor gestart wordt koelvloeistof in de wierpot laten lopen. Wanneer de uitlaat het blauwe koelwater naar buiten spuugt de motor stoppen. Vervolgens de wierpot weer vol laten lopen met koelvloeistof en de kogelkraan even openen tot de wierpot half leeg is gelopen, waarna er voldoende koelvloeistof in de kraan zit en deze weer dicht kan.

 

Vorige kluspagina Volgende kluspagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.