Zaterdag 19 juli 2008: Start zomervakantie

 

Zaterdag 19 juli 2008: Start Zomervakantie 2008

Weer: W-ZW 4-5 met heel veel, intens veel echt heel erg veel bijna niet te geloven zo veel REGEN.

Motoruren: 2621-2626: 5

 

Eindelijk gaan we weer langere tijd op pad. Nadat we de laatste spullen aan boord hebben gehesen en weg gestouwd varen we weer richting Friesland. Waarheen? We zien wel. Geen vaste plannen, anders dan dat we onze Zeeschouwvrienden zullen ontmoeten. Verder zien we wel. Het vertrek is in ieder geval weinig veelbelovend: het weer is echt heel slecht. Als we bij de Kranerweerd aankomen barst de regen en het onweer los, zelfs zo hard dat ik niet moet wachten met ga diesel tanken: er zou teveel water binnenregenen. In de regen sluit ik wel vast een nieuwe gasfles aan. Als de ergste regen weg is varen we het Meppelerdiep op richting de Beukersluis om richting Giethoorn te gaan.

kapotgesneden lijntje....;-((
kapotgesneden lijntje….;-((

 

En dan gebeurt het: de kolk is vrijwel leeg, samen met een mooie Amsterdammer (sleper) varen we naar binnen en leg ik aan. We zakken maar een klein beetje en we staan buiten: ik bedien de achterlandvast en voorop staat de stuurvrouw. Ik zie dat ze de lijn om de bolder heen laat gaan op zo’n manier dat de lijn zich vast gaat zetten als we zakken. Ik loop, met mijn eigen lijn in de hand naar voren en wijs op het risico. Als de lijn goed zit loop ik naar achteren en zie tot mijn schrik mijn eigen lijn zich vastdraaien om de bolder.  SUKKEL! Ik probeer nog even of de lijn los wil maar zie dat het onbegonnen werk is. Achteraf verbaas ik me over mijn bedachtzame maar zeer snelle actie: ik vlieg naar binnen, grijp het mes dat ik altijd bij de hand heb en snij zonder aarzelen de lijn vlak bij het gesplitste oog door. Er staat enorm veel spanning op want als ik een streng los snij knalt de hele lijn. PFFF, net op tijd. Ik zie dan ook dat de schipper van de sleper voor ons met een mes onze kant uit komt rennen: hij denkt hetzelfde. Ik roep hem toe dat ’t leed geleden is en bedank hem.  Mooi begin zo!! We tuffen rustig door, met de schrik nog wat in de benen. En verder sowieso rustig >aan want het zicht is zeer beperkt. Bij Giethoorn regent het zo hard dat je niet meer dan 50-100 meter ziet!!  Zelfs de brugwachter ziet ons pas als we bijna tegen de brug aan liggen. We komen tot halverwege het kanaal Ossenzijl – Steenwijk waar we heerlijk rustig liggen en gelukkig nog even kunnen wandelen omdat de regen weg is. Enerverend dagje al met al! Het inslingeren valt mee want iedereen slaapt goed de eerste nacht. En nu maar hopen dat het beter wordt!

 

Vorige vaarpagina Volgende vaarpagina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.