Zomervakantie 2008, dag 16: 3 augustus

Warten – 3-weg sluis

 

Weer: bewolkt met af en toe wat regen, z-zw 4

Motoruren: 2652 – 2659: 7

Precies om 8.45 varen we weg om zover mogelijk te komen vandaag. Via het Prinses Margrietkanaal en het Sneekermeer maken we flink wat kilometers. Via het Tjeukermeer komen we bij Echtenerbrug waar we patatjes eten en de benen strekken om daarna door te varen tot Ossenzijl. Denken we……..

 

IMG_2009 IMG_2015 IMG_2016 IMG_2017 IMG_2020 IMG_2021

…….Want we besluiten na Echtenerbrug bakboord uit te gaan naar de Driewegsluis: deze draait nog langer en zo komen we zeker in Ossenzijl en wellicht nog wel verder! Net na de Oldetrijnsterbrug wil ik insturen naar stuurboord om naar de grote sluiskolk te varen met in mijn kielzog nog een andere boot. Ik stuur in en hoor een vreemd schurend en knappend geluid. Ondanks mijn insturen gaat de boot gewoon rechtdoor, ofwel schuin de kant in en is alle druk op het roer weg…..! Gelukkig staat de stuurvrouw voorop, klaar om de sluis in te varen. Het zal toch niet mijn roer of stuurkabel zijn? Ik denk het wel! Deze zal wel los zijn geschoten flitst het door mij heen. Ik druk een aantal korte malen op mijn hoorn om mijn achterligger te waarschuwen en met wat achteruitslaan weet ik de boot met de boeg zachtjes tegen de kant aan te laten komen. Ik pak de landingspennen en leg de boot aan waarna ik de motor stop. Eerst maar eens de ‘schade’ opnemen Ik open het schotje onder de stuurstand om te kijken wat er loos is met het roer en zie dan de pijnlijke waarheid: Mijn Doerak is uitgerust met een stuurkabel die via ‘wielen’ naar achteren wordt geleid. Precies in een wiel onder het roer is de kabel finaal doorgebroken. Als ik beter kijk zie ik dat de binnenkant van de kabel van touw is. Dit blijkt dus Herculeskabel te zijn: het touw dient er voor om de kabel soepel te houden en werd in de jaren zeventig nog veelvuldig gebruikt. Het aanspannen wat ik gisteravond gedaan heb is dus teveel van het goede geweest: er zat namelijk al behoorlijk wat slijtage in blijkbaar. Eigenlijk hebben we geluk gehad dat we zo gecontroleerd aan hebben kunnen leggen en niet op het Sneekermeer met ZW4…….

Wel vreemd: dit voorjaar heb ik de kabel nog uitgebreid geïnspecteerd op slijtage en op een plekje achterin na was alles akkoord. De breuk komt dus totaal onverwacht….

Ik besluit om Pro-Aqua te bellen, de doerak specialist. Zij nemen gelukkig nog op en overleg wat te doen: nieuwe kabel halen en deze installeren. Pro Aqua heeft de kabel niet liggen maar ze hebben een adres waar ik kabel kan halen.  Ik bel een goede vriend en hij wil morgenochtend de kabel wel halen en komen brengen. Hulde! Voor nu: ik regel een sleep een stukje terug naar de Oldetrijnsterbrug want daar zijn we goed bereikbaar vanaf de weg. Daarvoor gebruik ik de noodhelmstok die zijn diensten bewijst. Overigens vraag ik eerst een motorboot (zo’n dikke bak) die langs vaart te helpen maar deze negeert ons volkomen! Pas de tweede motorboot, van onze omvang, wil wel helpen.Balen dat we niet verder komen maar het is niet anders. Ik hoop maar dat ik de kabel er morgen op krijg en we morgen in ieder geval weer kunnen gaan varen! Voor ik de kabel er af haal maak ik een tekening hoe de kabel moet lopen, om te voorkomen dat ik morgen andersom moet sturen! Gelukkig hebben we nog voldoende voorraad aan boord en is zelfs de watertank nog goed gevuld. Honger of dorst zullen we niet hebben gelukkig.

 

Vorige vaarpagina Volgende vaarpagina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.