Zomervakantie 2008, dag 17: 4 augustus

Oldetrijnsterbrug – Beukersluis

Weer: Z-ZW4-5 bewolkt met af en toe een spat.

Motoruren: 2659 – 2666: 7

Onze redder in nood Berry komt rond 10.30 met de kabel aanzetten. Het is, in overleg, geen 10 mm maar 8 mm kabel geworden, met een lengte van 10 meter. Ook heeft hij klemmetjes meegenomen om de zaak goed vast te kunnen zetten. Na de koffie wordt de hond uitgebreid uitgelaten terwijl ik de nieuwe roerkabel monteer. Dat is nog wel even werk, zeker als je de zaak op spanning moet brengen. Toch lukt het me en zelfs over de spanning ben ik tevreden, alhoewel de kabel niet meer zo strak staat als ik eergisteren heb gedaan. De noodhelmstok hou ik ‘staande bij’ en ook houd ik de eerste tijd het houten schotje onder het roer en de vlonder boven het roerkwadrant open om er snel bij te kunnen, ‘just in case’…

 

 

Overigens heb ik gisteren nog de geleide wielen bekeken en vooral bevoeld op oneffenheden. Die zitten er gelukkig niet. De kabel is dus echt door slijtage geknapt. Om 12.45 maken we los, wat nog een karwei is omdat we vlak bij de drukke brug liggen, aan lagerwal. Maar met een spring voorop en achteruitvarend gaat het in één keer goed. De oude Driewegsluis blijkt buiten werking dus iedereen moet via de grote sluis. En het is er druk, erg druk, heeel erg druk. De ruimte voor de sluis is gevuld met boten die met boeg en hekschroef tegen elkaar aan knallen door de straffe wind. Ook liggen er een paar grote platbodems te wachten. Ik schuif de boeg tegen de kant aan en spring aan de kant om de boot te houden, wat mij amper lukt. Wat een chaos. Ook via de marifoon wordt volop gezeurd en gedramd over lange wachttijd, voorkruipers en zo meer. Na een dik half uur ben ik nog maar weinig opgeschoten en besluit ik rechtsomkeert te maken en via de Kuinre en de Kuindersluis te gaan, weg uit deze chaos! Een stel uit Ridderkerk vaart met ons mee op omdat ook zij het zat zijn. En zo gaan we van de drukte naar de stilte van de Tjonger. Heerlijk. Ook de sluis staat open en we kunnen er direct bij! Al doorvarend komen we bij Ossenzijl waar het nog wel druk is. Via Kalenberg gaan we de Beulakerwiede over en meren uiteindelijk (pas) om 20.30 aan bij de aanlegplaats vlak bij de Beukersluis. Helaas halen we de thuishaven dus niet meer maar de roerkabel heeft zich uitstekend gehouden en we zijn er bijna!

 

Vorige vaarpagina Volgende vaarpagina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.