Project vrijboord, dag 1: vrijdag 8 augustus 2008

Vandaag is het zo ver: het vrijboord is aan de beurt. Tot eind augustus heb ik de hellingloods van onze haven gereserveerd en kan ik mijn gang gaan. De planning:

 1. Kaalhalen van de vrijboord (van waterlijn tot de dikke rand boven aan het vrijboord).
 2. Primeren vrijboord met Nelfapox: 4 maal.
 3. In de Nelfapox zetten van het onderwaterschip, 2 maal.
 4. Eventueel plamuren vrijboord, alleen als het echt nodig is.
 5. Aflakken, minimaal 2 maal.

 

Daarvoor is nodig:

 • een hellingloods waarin ik mijn gang kan gaan.
 • Veel verf, gehaald bij proaqua
 • Een perago straler
 • Schuurpapier, terpentine, veel tape
 • Bescherming voor ogen, oren, handen en lijf
 • Geduld en veel tijd 😉

 

Eerst wordt de boot de hellingloods ‘ingereden’. Hoe dat werkt? Zo:

 

 

 

Eenmaal in de loods valt de onderkant me eigenlijk nog wel mee en is niet eens zo heel erg vies. Toch ga ik hem met een hogedrukspuit flink te lijf en haal alle wier, de paar schelpjes en andere zooi eraf. Tevens controleren we meteen de schroefas op speling door een stuk hout tussen schroef en roerhak te zetten. Gelukkig: nagenoeg geen speling en ook de schroef zelf ziet er nog goed uit.  Dat schoonmaken en het hellingen kost mij het grootste deel van de middag. Ook haal ik alle losse zaken van de boot af en begin ik even kort met vast een stukje met de Perago van de boot afhalen, om weer even te voelen hoe zo’n Perago werkt.

 

IMG_2024
De nog lege loods, let vooral op de (echte!!) treinrails
IMG_2028
De Pok-Pok richting de hellingkar
IMG_2059
Langzaam naar binnen rijden
IMG_2126
Nauwelijks speling in de schroefas
IMG_2063
Het eerste stukje kaalgehaald

 

Vorige kluspagina Volgende kluspagina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.