Ergens in november 2008: winterklaar maken

Met het vaarseizoen 2008 al weer achter ons en een weersverwachting die vorst voorspeld besluit ik om de boot winterklaar te gaan maken. De Pok-Pok ligt in het water in een botenhuis en blijft daar de hele winter liggen. Wat ik allemaal doe om het zaakje vorstvrij te houden:

 

 • Legen watertank en doorblazen (vanuit de keukenkraan) van de leidingen. Tevens verwijder ik het waterfilter
 • De gootsteenafvoer en afsluiter daarvan vullen met koelvloeistof, waarna e kogelkraan van de afvoer afgesloten word
 • De toilet: leegpompen, vullen met koelvloeistof en dit deels naar buiten laten lopen. Daarna de kogelafsluiter dicht. Vervolgens de toevoerslang losnemen, na eerst de kogelkraan dichtgedraaid te hebben: de inlaat zit immers onder water 😉 en ik heb dat een keer vergeten…….. de toevoerslang vol laten lopen met koelvloeistof, daarna de kogelkraan even open totdat de vloeistof goeddeels is vermengd met buitenwater en de zaak weer dichtzetten.
 • Gasfles dichtzetten en alle gaskranen eveneens dicht.
 • Koelkast op een kier
 • Kussens en gordijnen mee naar huis nemen tegen het vocht.
 • Accu op de druppellader (maar dat zit hij altijd als we in de box liggen)
 • Motor:
  • Afsluiter van de koelwatertoevoer dicht, vervolgens de wierpot openen en terwijl de motor gestart wordt koelvloeistof in de wierpot laten lopen. Wanneer de uitlaat het blauwe koelwater naar buiten spuugt de motor stoppen.
  • De wierpot weer vol laten lopen met koelvloeistof en de kogelkraan even openen tot de wierpot half leeg is gelopen, waarna er voldoende koelvloeistof in de kraan zit en deze weer dicht kan.

 

Tenslotte nog een filmpje van de Pok-Pok tijdens winterse omstandigheden. De winter van 2008 – 2009 kende een ijsperiode en in die periode lag de Pok-Pok er nog gewoon in. Wel heeft de haven waar we liggen een luchtsysteem om de palen zoveel mogelijk ijsvrij te houden. Door er lucht langs te laten borrelen wordt voorkomen dat er ijs rond de palen komt. IJs rond de palen drukt deze namelijk omhoog met alle gevolgen van dien….

 

Vorige kluspagina Volgende kluspagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.