Woensdag 4 augustus 2010, Vaarvakantie dag 19

Weer: minder: regen voorspeld en ook langsgekomen, W4.

Motoruren: 2789 – 2797: 8 uur.

Gevaren: 59 km, 7,9 per uur

Omdat de weersvoorspelling zeker tot in de middag slecht is besluiten we vandaag een flink eind zuidelijk af te gaan zakken. Dus direct na het wakker worden start ik de motor, doe de zijkanten van de tent omhoog en vaar al om 7.40 weg! De kinderen liggen nog in bed en ik besluit eerst de motor goed warm te laten lopen en rustig aan te varen:  ik stuur  dus door het heerlijk kleine slootje Sytse Maaike: een smal slootje met nauwelijks meer dan een meter diepgang, heerlijk rustig en stil om doorheen te varen. Daarna stuur ik stuurboord uit richting het Sanemar en via de Folkertssleat en de Trijehustersleat komen we op de snelweg, het Prinses Margriet kanaal. Daar gaat de vaart er in en met dik 10 km per uur stomen we op richting het Sneekermeer en het Tjeukermeer via Grouw. Bij de openstaande sluis voor het tjeukermeer is het als vanouds druk en het Sneekermeer valt me qua golfslag mee: ondanks de wind schuin van opzij en de verwachte 4-5. Ik houd wel buienradar in de gaten (handig internet op je telefoon) want er zit wat onweer in de lucht hoewel ons dat niet zal bereiken zo zie ik. Na het Sneekermeer door richting het Tjeukermeer via de Follegasloot. Net voor 12.00 komen we er aan maar gelukkig draait de brug nog net. Het Tjeukermeer zijn we eigenlijk te snel over want om 12.40 liggen we al voor de Pier Christiaanbrug. Die is tot 13.00 uur dicht: de proef om de hele dag door te draaien van vorig jaar kent geen vervolg helaas…. Ik zie dat er een grote rondvaartboot pal voor de brug aan de andere kant ligt en keer dus maar vast om zodat ik wat verder weg ga drijven: de regen komt weer met bakken uit de lucht en de kade ligt vol met meer wachtenden. Kort na enen begint de brug weer te draaien en zie ik de rondvaartboot komen. Omdat iedereen massaal heeft losgegooid (zeker de huurboten) ontstaat een leukje chaos want de rondvaartboot moet er toch echt door………Na de brug gaan we stuurboord uit richting Kuinre via de Tjonger (of ook wel Kuunder genoemd): een heerlijke rustige tocht en de drukte van de Driewegsluis kunnen we zo vermijden. In Schtoterzijl ligt het vol dus varen we door naar Kuinre. Vlak bij de sluis begint het natuurlijk weer te regenen helaas maar we worden in de Sluis wel aangenaam verrast want de sluiswachter van vorig jaar herkent ons nog en ze nodigt de kinderen weer uit om te helpen. Na de sluis is het al snel droog en gaan we vlakbij de sluis aan stuurboord liggen. We nemen koekjes mee en de kinderen vermaken zich uitstekend in de sluis. Gelukkig komen er nog een tweetal boten langs zodat ze alle deuren, schuiven en de brug twee keer kunnen bedienen! In de sluis spreek ik nog met een oude sluiswachter die verteld dat de sluis in 1989 weer opnieuw is opgebouwd nadat deze in de jaren dertig van de vorige eeuw in onbruik was geraakt en was gedempt. Sinds 1990 wordt de sluis gelukkig weer veel gebruikt hoewel dit jaar wat minder (dit hoorden we ook bij de ingang van de Turfroute: minder druk). ’s Avonds blijft de BBQ binnen maar ’s avonds vissen we nog wel: we zien de dobbers diverse keren ondergaan maar de jongens vangen niets.

 

Vorige vaarpagina Volgende vaarpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.