26 november 2010: winterklaar maken

De Pok-Pok blijft, zoals ook voorgaande jaren, in het water overwinteren: omdat de Pok-Pok in een botenhuis ligt en een stalen boot er best wel tegen kan. Maar: dan is het wel zaak om tijdig de afsluiters en de motor winterklaar te maken. Dit jaar moet ik ook de vuilwatertank voor het eerst winterklaar maken. Alles moet een beetje halsoverkop: vrijdag ga ik dan ook na een lange werkdag snel naar de haven gewapend met antivries, olie en koelvloeistof.

 

Eerst maar eens de watertank legen: de pomp loopt ruim drie kwartier aloverens de tank leeg is. Een klein kraantje is zuinig in gebruik maar bij het legen duurt het wel lang! Ondertussen de vuilwatertank een paar keer met schoon water volpompen en weer legen: zo is de tank zo schoon mogelijk. Daarna vul ik de tank met antivries zodat ook de afvoerslang zich met antivries vult. Dan de afsluiter er af. De dekdoorvoer vul ik ook met antivries. De toilet en aanzuigleiding vul ik ook. En dan de pomp en waterleidingen doorblazen waarna ik de motor start om de olie warm te laten lopen. Na een klein half uurtje is deze warm en tap ik de olie af waarna ik nieuwe olie er in giet: goed voor de winter:

De afsluiters van de motor en de uitlaat zijn daarna snel geleegd en gevuld met niet bevriezend goedje! En nou maar hopen dat we snel weer kunnen gaan varen!

 

Vorige kluspagina Volgende kluspagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.