3 mei 2012 Meivakantie dag 5

Weer: Var 2 en grijs

Motoruren: 2881 – 2884: 3

Afstand: 16,2 km, 6,4 gemiddeld.

 

We besluiten langzaamaan af te zakken naar Geertien, en gaan dus de sluis weer door, tanken 150 liter water en varen door de brug van Ossenzijl. Tot zover alles relaxed….

….Tot ik bij toeval op de marifoon kijk en de melding zie dat er teveel spanning binnenkomt. Teveel spanning? Ik kijk op de voltmeters en zie tot mijn schrik dat deze allebei dik boven de 15v staan, fors hoger dan de 14 waar ze normaal op staan. Ik vaar richting Geertien door en de eerste mogelijkheid stop ik de boot. We liggen op loopafstand van Geertien en ik pak de multimeter en meet op de accu’s bij draaiende motor 15,75 volt. Dat is veel te veel. De dynamo oogt verder goed en ook de spanningsregelaar bij de stuurstand ziet er weinig bijzonder uit (de dynamo van de Indenor heeft nog een externe spanningsregelaar).

Dynamo
Dynamo
Dynamo met afgeplakte aansluitingen om te kunnen varen

 

Wat nu te doen? Ik overleg met de monteur van Pro Aqua (bedrijf bestaat inmiddels niet meer) en ook met mijn favoriete watersportforum en beide adviseren om de massakabels van de accu’s te halen en daarna de dynamo totaal af te koppelen en aansluitend naar huis te varen. Minpunt: geen laadstroom. Pluspunt: gewoon varen en een diesel die loopt verbruikt geen stroom…..

’s Avonds gaan we lekker bij Geertien eten en genieten van het heerlijke eten daar. Morgen maar eens zien thuis te komen…..

 

 

Vorige vaarpagina Volgende vaarpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.