Woensdag 31 juli en donderdag 1augustus 2019: zomervakantie dag 9 en 10

Modderige Bol – Prinsentuin Leeuwarden

Weer: Z4, Regen (!) / onweer (!)

Motoruren: 151,5 – 155,7: 4 uur

Gevaren: 29,4 km, 7,7 gemiddeld

Omdat de weersvoorspelling wat minder is gaan we vandaag richting Leeuwarden. We nemen afscheid van onze zeilvrienden en om 11.30 tuffen we rustig langs de Modderige Bol, Goëngahuistersloot via de Kromme Ee en het Rietmansrak de Hooidamsloot in. De Hooidambrug hoeft niet voor ons open maar doet dat toch. Het weer is echt minder: een relatief onrustige wind en ook nog eens regen onderweg. Na de Raamsloot, varen we via de Lange Sloot steken we het Prinses Margrietkanaal over naar Warten. Waar de Rogslootbrug niet voor ons open hoeft moet de brug in Warten zelf dat wel. Het is kwart voor een dus we liggen vijftien minuten te wachten voor de brug. Het waait er hard maar door wat dwars op de wind te liggen en een extra rondje te draaien redden we ons prima. Bij de brug ligt een oude beurtvaarder van een meter of twintig te wachten en als de brug eindelijk bediend wordt zien we dat hij zich er met moeite door heen weet te manoeuvreren. Achter de brug ligt een grote lading boten te wachten en daardoor is het water hel erg smal. Het lukt allemaal net. Daarna varen we rustig richting Leeuwarden via het van Harinxmakanaal waar het eigenlijk best druk is. Om half drie varen we in een colonne van zo’n vijf boten de Prinsentuin binnen. Voor ons besluit een boot om af te meren. De vrouw voorop wuift naar ons om er langs te komen en net als ik dat doe besluit de man aan het roer om te gaan draaien. Tsja, dat kan niet als wij er langs komen en zonder krassen lukt het net maar goede communicatie aan boord is wel handig….Het is erg druk in Leeiwarden op het water: volgens mij heeft iedereen besloten een paar dagen in Leeuwarden te gaan liggen. Dan helpt het ook niet als je pas in de middag aankomt. Uiteindelijk vinden we vlakbij het voetgangerspontje een plekje. Als we liggen komt er nog wat onweer over.

WE blijven er uiteindelijk 2 dagen liggen en bezoeken de horeca en natuurlijk een film. Ook winkelen we nog wat. Wel wennen: na een dikke week in de natuur lig je opeens in de stad, met veel meer lawaai en licht….