Navigatie

De weg zoeken op het water is wel wat anders dan op de weg. In de auto tik je je adres in op je navigatie en kun je zonder verder veel zoekwerk je bestemming bereiken. Dat is op het water wel anders: Er zijn veel vaarwegen maar niet alle vaarwegen zijn geschikt voor ieder vaartuigtype: De Pok-Pok is bijvoorbeeld niet echt gebouwd voor de Waddenzee of IJsselmeer (hoewel bij weinig wind e.e.a. wel zou kunnen). Ook vormen diepgang, doorvaarthoogte onder bruggen en stroming variabelen die je op land niet zo gauw tegenkomt. En onderweg kom je bruggen en sluizen tegen die niet altijd bediend worden.

Voor navigatie op het water heb je grofweg de volgende alternatieven:

  1. een app op je telefoon.
  2. Een kaartplotter.
  3. Een programma op een laptop.
  4. Good old paperwork: papieren kaarten.

 

Wij varen zelf met een optie 3: een redelijk eenvoudige laptop met GPS muis en het programma WinGPS 5 navigator van Stentec met recente waterkaarten. Voor ons voldoet dit uitstekend: je hebt een goede navigatie, veel info van alle bruggen / sluizen en vaarwaters. Zelf foto’s zijn bijgevoegd. Ook kun je een route ingeven waarna je een geschatte aankomsttijd krijgt, inclusief brug- en sluistijden. Als je de maten van de boot invoert (hoogte / diepte / kruissnelheid) kloppen de gegevens vrij aardig en kan WinGPS ook nog eens aangeven welke routes geschikt zijn, rekening houdend met de maten van je schip. Wij sturen binnen en dus is nat worden geen issue.

 

Overigens: als nood hebben wij altijd ook optie 4 aan boord: je weet maar nooit: elektronica kan stuk en dan is het goed om een alternatief te hebben.

 

Optie 1 hebben wij ook wel aan boord maar is wat beperkter, vooral het scherm is voor ons gewoon te klein. Vaar je slechts af en toe, en zeker op een open boot dan is dit een aanrader overigens. Optie 2 is, zeker op een zeilboot of bij buiten navigeren zeker aan te bevelen. Nadeel zijn de fors hogere aanschafkosten en het soms wat kleinere beeld.

 

Vanzelfsprekend zijn er meer aanbieders van navigatie op het water.

optie 1: http://www.anwb.nl/water/varen/producten/waterkaarten-app

Optie 2: http://www.kaartplotters.nl/

Optie 3: Wingps en PC navigo

Optie 4: http://datema-amsterdam.nl/webshop

 

Pas wel altijd zelf goed op eigen waarneming blijft belangrijk: zo hebben wij in 2016 Groningen aangedaan. Een van de bruggen gaf op de kaart zelf 2.50 aan maar wij konden er met onze 2,30 op dat moment echt niet onder door, zo bleek bij de kijk-truc. Die truc houdt voor ons in: wij gaan achter het stuurhut dak staan en kijken net over het stuurhut dak heen. Als je vooruit kijkend onder de brug door kunt kijken kun je er onder door, anders beslist niet.