Varen met een hond

Wij varen meestal met onze huisdieren aan boord, in ons geval een hond / honden. Dat hoeft zeker geen probleem te zijn als je maar een aantal zaken in ogenschouw neemt.

 

Onderstaand delen wij wat ervaringen. Tips? graag: info(AT)pok-pok.nl

 

Opvoeden

 

 

 

Wij hebben onze honden steeds zo vroeg mogelijk kennis laten maken met de boot. Varen, aanleggen, afvaren en aan en van boord gaan. Ook het lopen op (smalle) steigers hoort erbij net als het oefenen met een zwemvest aan. Onze labrador is zelfs zo getraind dat hij dolblij wordt als wij zijn zwemvest pakken. (je hoort hem denken: joepie…….zwemmen)

 

waterbuffel…

 

Ligplaatsen

Wij hebben altijd gezorgd voor voldoende ruimte om de hond(en) uit te laten en voor een lekker ligplekje bij de boot. Soms aan een lange lijn (als er veel andere mensen zijn), en soms heerlijk los. Onze hond blijft altijd in de buurt gelukkig

oppassen….

Uitlaten

Zorg in ieder geval altijd voor een riem en voor een zakje om de ehhhhh uitwerpselen te verwijderen. Als onze honden in de bosjes hun behoefte doen is het niet zo nodig maar op gras haal ik het altijd weg. Wel zo fijn voor de bezoekers na jou!

Oh ja: bedenk dat je hond van boord moet kunnen. Onze hond laat zich tillen als hij van boord moet maar je kunt ook (bij kleinere honden) een tas nemen of een loopplank. De hond laat zich daar op trainen.

zwemmen

Eigen plaats

Onze hond heeft altijd een eigen plaats aan boord. waar we hem ook heen sturen bij situaties waar hij niet in de weg mag lopen (aanleggen / afvaren). Het duurt even maar is er snel in te trainen.

 

vast plekje

Alleen laten

Let op als je een hond alleen laat: het kan soms ongenadig warm worden op een boot en daar kunnen honden nu eenmaal minder goed tegen! Zorg ALTIJD voor voldoende ventilatie en voor voldoende drinkwater. Let ook op of de hond niet gaat blaffen als je zelf weg bent.

verlangend naar het water kijken
zonneweide

Zwemmen

Onze labrador zwemt graag. Toch hebben wij hem geleerd om niet vanaf de boot in het water te zwemmen of vanaf een hoge wal. Voordeel is dat dit nooit op onverwachte momenten gebeurd. De hond gaat er alleen in als de wallenkant laag is of wij hem er in gooien (wat onze hond wel kan waarderen). wij hebben meerdere malen honden in het water zien springen in een sluis of vlakbij de kant bij het aanleggen en dat leverde soms gevaarlijke situaties op. bij het zwemmen, zeker als we hem er door een hoge wallenkant uit moeten trekken hebben wij een stevig zwemvest met handvat: dat maakt het ui het water halen wat makkelijker. Bovendien: een zwemvest is fel van kleur waardoor onze hond goed opvalt bij het zwemmen.

 

mijn stoel
NEEE dat is niet jouw plek!