Varen met kinderen

Hoe doe je dat: varen met kinderen? Zonder expert te zijn op dit gebied zijn wij wel ervaringsdeskundigen. Onze ervaringen kunnen wellicht als tips voor anderen dienen. Daarom onderstaand enkele ervaringen en tips.

Veiligheid

Wij hebben onze kinderen van jongs af aan meegenomen op het water. Daarbij was ons basis devies: veiligheid boven alles. Dus: goed passende zwemvesten. En omdat kinderen groeien betekent dit dat je vrijwel ieder jaar nieuwe zwemvesten aan schaft. Wij hebben veel via marktplaats gedaan. Overigens: self inflatable zwemvesten zijn leuk maar (kleinere) kinderen worden vaak nat en zwemmen veel: ze zullen snel weer bijgevuld moeten worden….

Onze boot heeft een railing. Zelf hebben wij nooit railingnetten aangebracht maar zeker op een zeilboot kan zoiets van pas komen. Bedenk wel dat een kind aan boord wiebelig loopt dus meer ruimte nodig heeft dan wij, zeker als een boot aan het bewegen is.

   

Varen en aanleggen

Voor het varen: wij zijn er steeds van uit gegaan dat de boot solo aangelegd en afgevaren moet kunnen worden: vaak was een van ons bezig met de kinderen en een met het varen. Bij aanleggen of sluis stopten wij de jongste altijd in een opklapbuggy die wij in de stuurhut vastzetten. Dan heb je geen zorg dat de jongste opeens in het water ligt of tussen wal en schip hangt. Verder hebben we regelmatig geoefend op alleen aanleggen. Verder hebben we de kinderen aangeleerd om bij het aanleggen en afvaren in de kajuit te blijven: scheelt onrust bij het aanleggen. Pas als de boot vastgemaakt was mochten ze van boord. Nu ze ouder zijn helpen ze juist! 

 

 

Ligplaatsen

Wij zijn een fan van ligplaatsen in de natuur: vooral in Friesland bij de Marrekritte plekjes: je schaft een vaantje aan voor z’n € 16,- (prijspeil 2016) hangt het in de mast en je mag op alle Marrekritte plekjes 2-3 dagen liggen. Veel plekjes hebben er een weiland of speelplek bij en juist daar vermaken kinderen zich uitstekend. Alle mooie kindvriendelijke plekjes hebben wij op onze eigen waterkaart gemarkeerd. Zo af en toe een haven is goed voor het tanken van water, het inslaan van de nodige spullen en douchen. Ook een was draaien is dan handig. Leer kinderen van jongs af aan om niet op een steiger te rennen en ook in de haven altijd een zwemvest om te hebben, zeker als ze nog geen zwemdiploma’s hebben.

 

Vaarduur

Wij voeren geen lange einden. Meestal een uurtje of 2-3 hooguit waarna we weer aanlegden en de energie er bij de kinderen weer uit kon. Lekker rennen / voetballen / klauteren. Bij het plannen van een vaarroute hielden wij er steeds rekening mee. Nu onze kinderen wat ouder zijn hebben ze steeds meer taken: varen / afvaren / meehelpen met aanleggen en afvaren en sluizen. Wel steeds rustig opgebouwd en altijd met de nodige uitleg erbij: ze moeten het wel leuk vinden!

 

Speelgoed

Veel speelgoed en knutselspullen hadden wij aan boord. Zo konden ze uren tekenen, knutselen, lego bouwen en schatten verstoppen in de boot. Ook hebben wij altijd schepjes / emmertjes / bootjes enzo voor aan het strand mee. Heel soms voeren we meer uren dan gepland en dan was een dvd speler toch wel een uitkomst, ook voor regenachtige dagen maar dat was voor ons iets voor achter de hand. Bij het ouder worden gingen nintendo’s en telefoons mee. Zorg dus voor voldoende oplaadpunten ;-).

 

Slapen

Wees voorbereid op het inslingeren zoals wij dat noemen: de eerste nacht sliepen ze nog wat slecht en waren ze vroeg of midden in de nacht wakker. Nieuwe omgeving, alles beweegt, andere geluiden: reden genoeg om wakker te worden. Wij hebben wat ledlampjes gekocht om ’s nachts wat licht te hebben. Zeker als ze in het donker de toilet moesten vinden…..

En de middagdut deden wij meestal tijdens het varen. Voordeel van een dieselmotor is het monotone gebrom / gedreun waardoor de middagdut vaak zelfs langer duurde dan thuis.

 

Meehelpen

Wij hebben ons kinderen van jongs af aan laten helpen met het varen. Niets echt afgedwongen maar geprobeerd hun interesse te wekken: dus sturen bij papa of mama op schoot en lijntjes aangeven, meerpennen in de grond slaan, boot poetsen, stootwillen vastmaken etc. Toen ze eenmaal wat ouder waren hebben we ze meer laten doen en nu kunnen ze redelijk zelfstandig varen en weten wat te doen bij de meest voorkomende situaties. Ook aanleggen en afvaren doen ze steeds vaker.

 

 

meer info:

speciale site over kinderen aan boord